Historie stolování
- První hostiny se datují do doby před 2500 př. n. l., kdy lidé začali používat primitivní kuchyňské nástroje a jedli výhradně rukama.1
- V Číně a Indii se vyvinula vysoce rozvinutá kultura stolování, kde se používaly první lžíce vyrobené ze slonoviny a dřeva.1
- V 16. a 17. století došlo k výraznému posunu v gastronomii, kdy se začaly používat lžíce a vidličky, zatímco nože byly sdílené.1
- První hrnčířská výroba se datuje do doby před 6 až 4 tisíci lety v Mezopotámii, kde se používaly hliněné nádoby.2
- Japonští lovci a sběrači vynalezli keramiku před 12 000 až 20 000 lety, kterou používali k vaření vodních živočichů, především ryb.3
Věděli jste, že nejstarší znázornění hostiny pochází ze starověké Mezopotámie z roku 2500 př. n. l.? V té době lidé začali používat primitivní kuchyňské nástroje. Ve starověku se zpočátku jedlo výhradně rukama, až později se začaly objevovat lžíce.
- Indie a Čína měly v té době vysoce rozvinutou kulturu stolování. V Číně se dokonce zachovaly stopy po stolovacích textiliích.
- Nejstarší lžíce pocházejí z Egypta, byly vyrobené ze slonoviny a dřeva, často zdobené náboženskými motivy. Vidličky byly původně jen servírovací nástroj, příborem se staly asi v 10. století.
Starověké pomazánky: Znáte moretum, na které pěl ódy básník Ovidius?
Přečíst článek
Jídlo jako symbol postavení
Ve středověku došlo k výraznému posunu v gastronomii. Šlechtici a rytíři si oblíbili stříbrné příbory a nádherné skleněné poháry. I když se už používaly lžíce a vidličky, nože byly sdílené – jeden pro všechny, což platilo ještě na počátku 16. století. Ubrusy byly raritou, která se objevovala jen na šlechtických hostinách. Naopak ubrousky se používaly už od starověkého Řecka a sloužily k ochraně oděvu i k balení výslužky. Začaly se také formovat základy společenského chování: byl zákaz říhání a braní pokrmů ze sousedovy mísy.
Středověké kaše frumenty a varmuža aneb Výživná jídla za pár korun
Přečíst článek
Vzestup porcelánu a obliba kávy, čaje i čokolády
V 16. a 17. století se stolování začalo opět razantně měnit. Hosté si přinášeli vlastní příbory. Maso se podávalo na dřevěných prkénkách s prohlubní na sůl – tehdy velmi cennou a drahou komoditu. Stříbrné nádobí se vystavovalo na příbornících – ukazovala se tak prestiž domácnosti. A když přišly v 17. století do módy káva, čaj a čokoláda, vyžadovalo to nové druhy nádobí.
- Zajímavost: Z Číny se začal dovážet čajový porcelán(v Evropě v té době nebyl k mání) – to vedlo k rozkvětu evropských manufaktur.
Historie čaje o páté: Tradici má na svědomí přítelkyně královny Viktorie
Přečíst článek
Elegantní nádobí a čajové dýchánky
První čaj do Evropy doputoval na počátku 17. století a rychle se stal součástí módních stolovacích rituálů. První čajové konvice byly malé, vyráběné ze stříbra, keramiky či porcelánu a plnily estetickou i praktickou funkci. Čaj se pil z malých porcelánových misek bez oušek (inspirovaných Čínou). Speciální lžičky na čaj se odkládaly na podnosy. V 17. století si Evropa oblíbila i kávu a čokoládu. Ačkoli misky na čaj byly malé, na čokoládu a kávu se vyráběly větší šálky. Konvice na čokoládu měly odklápěcí víčka pro snadné promíchání nápoje.
- Zajímavost: V druhé polovině 18. století se čaj začal pít ze šálků s ouškem a používaly se podšálky, čaj byl cenově dostupnější, což vedlo k výrobě větších konvic. Tvar a dekor nádobí se přizpůsobovaly výrobnímu stylu, populární byly hruškovité soupravy na třech nožkách.
23receptů
Čaj o páté: Elegantní drobnosti k svačině na úrovni, které zvládnete i v české kuchyni
Všechny recepty
Osvícenství a průmyslová revoluce: Novinky ve stolování
V 18. století se stolování stalo přepychovou záležitostí. Stříbro zůstávalo oblíbené a stoly byly bohatě zdobeny figurkami a svícny. Stolovalo se způsobem table à la française, kdy se jídlo servírovalo doprostřed stolu a každý se obsloužil sám. Tento styl byl později nahrazen table à la russe: jednotlivé chody podávali sluhové.
- Až v 18. století bylo obvyklé, že hostitel měl dostatek příborů pro všechny hosty. Příbory se vyráběly ve velkém a prodávaly po tuctech (12 kusů). Kromě základních příborů se začalo vyrábět i servírovací náčiní a speciální lžíce i lžičky na omáčky, moučníky či čaj.
- V 19. století se prosadilo stolování mimo domov, což vedlo ke vzniku restaurací.
- 20. století zredukovalo počet chodů a díky technickému pokroku se různé potraviny staly dostupnými všem. Vzrostl počet restaurací a bister. Přesto se tradiční styl stolování udržel a slavnostní tabule si i dnes nachází své místo.
Sváteční stůl podle pravidel první republiky: Příborů na stůl vždy tolik, kolik bude chodů. Vidličku vždy nalevo, nůž napravo, lžíce před talíř
Přečíst článek
Zajímavost na závěr: Estetické i funkční svícny
Se stolováním souvisely i stolní dekorace, které však mnohdy plnily praktickou funkci. Například svícny na stole měly v historii mnohem větší význam než dnes. Nejenže osvětlovaly stoly při večeřích, ale byly také důkazem bohatství a postavení hostitele. Například ve starém Římě se svícny vyráběly ze zlata a stříbra.
( zdroj Apetit)